hökerum bygg
villa lorensberg

pressad plåt i unik fasadlösning för Villa lorensberg

Hökerum Bygg är en entreprenadverksamhet som fokuserar på bostadsutveckling och byggnation av prisvärda och hållbara bostäder. I Hökerum Byggs prestigeprojekt Villa Lorensberg sökte arkitekten efter en partner som kunde hjälpa till med en lösning och utformningen till den exklusiva fastighetens fasadplåtar. Samarbetet med Jobro, med sin mångsidiga kunskap inom plåtkomponenter, inleddes.

Både Jobro och Hökerum Bygg har Ulricehamn som bas. Kul att samarbeta med ett lokalt förankrat företag som Jobro.

Ulf Lunnebjer, Projektledare på Hökerum Bygg

uppdraget

Arkitekten till Villa Lorensberg efterfrågade en plåt till husets fasad som inte tidigare hade producerats. Eftersom man inte visste vare sig framtagningsprocess eller exakt utförande av formningen kopplades Jobros konstruktörer in i tidigt skede. Förslaget om att fräsa ut mönstret ur en tjockare plåt byttes ut mot ett mer effektivt och kostnadsmässigt alternativ, i form av pressning. Konstruktörer tillsammans med arkitekt anpassade mönstret för att kunna pressa fram den tänkta formen i anodiserade plåtar.

präglat mönster för husets exklusiva karaktär

Exteriören för Villa Lorensberg skulle passa in i områdets äldre ursprung men ändå ha en egen karaktär. Lekfull och klassisk arkitektur användes för att ta fram mångsidiga detaljer, som tillsammans kunde balansera och hålla en röd tråd genom framtagningen av villan.

Villa Lorensbergs exteriör består till stora delar av kopparanodiserad plåt, bland annat som beklädnad till den indragna takvåningen och till burspråket som sträcker sig över flera våningar. Några av plåtarna är mönstrade och vi ville att mönstret på ett eller annat sätt skulle ”poppa ut” ur ytan för att ge fasaden mer liv. Efter att ha undersökt olika tänkbara sätt att göra detta på, kom vi fram till att prägling skulle vara det bästa. Resultatet blev sedan också precis som vi önskade.” säger Haldur Rohtla, Arkitekt SAR/MSA på Inobi AB

Mönstret blir en del av själva plåten samtidigt som det skapas ett djup med kontraster mellan ljus och skugga. Allt kunde dessutom integreras på ett snyggt sätt och med precision i såväl takkrön som i det profilsystem som utgör stommen för hela burspråket.” säger Haldur Rohtla, Arkitekt SAR/MSA på Inobi AB

formning genom quintuspressning

Man använde Quintuspressning till formningen av plåtarna som redan var anodiserade. Man kunde sedan genom den lokala förankringen snabbt leverera provbitar för att säkerställa kvalité och finish för husets rätta känsla. Jobro deltog under hela projekteringen av Hökerum Byggs villa och kunde tillsammans med leverantörer av glaspartier och plåtslagare hitta bra lösningar för att infästning och skarvar samordnades.

slutresultat

När Villa Lorensberg nu står färdig och redo för inflyttning konstateras att slutresultatet överträffade förväntningarna och att samarbetet mellan Jobro och Hökerum Bygg bara börjat. Genom enkelhet, kunskap och en önskan om att hjälpa till kunde Jobro leverera plåtbitar i hög kvalité.

”Arbetet tillsammans med Jobro har fungerat väldigt bra, vi presenterade vad vi önskade och de kunde möta våra önskemål på ett bra sätt. Med tanke på den lokala anknytningen har vi kunnat få prover på plåtarna levererade 5 minuter efter testkörning, vilket var uppskattat i framtagningsprocessen” säger Ulf Lunnebjer, projektledare på Hökerum Bygg.

Läs mer om det prestigefyllda projektet på Villa Lorensberg – Nyproduktion av 8 exklusiva hem med arkitektur i världsklass (villa-lorensberg.se)